Programa 2022

INSTALIACIJOS

09 07 TREČIADIENIS — 09 11 SEKMADIENIS

MARŠRUTO GRAFIKU

3G AUTOBUSAS
Maršrutas: Oro uostas–Fabijoniškės–Oro uostas

Miestas kaip įspūdis

Rita Mačiliūnaitė ir Aivaras Dočkus

Instaliacijos pasiklausyti galite:

  • Festivalio 3G autobuse. Iš oro uosto išvyksta:
    III–V: 10:10 | 12:00 | 13:45 | 15:29 | 17:20 | 19:46 | 21:33
    VI–VII: 10:17 | 12:03 | 13:45 | 15:28 | 17:11 | 19:23 | 
    Maršrutą sekti galite: www.stops.lt
  • savarankiškai – pasigriebkite savo ausines ir, riedant iš oro uosto, spauskite šią nuorodą.

Skirta kiekvienam atvykusiam, grįžusiam ar norinčiam iš naujo susipažinti su sostine ir jos aktualijomis, sukurta specialiai 3G maršrutui nuo orouosto iki Fabijoniškių, ši garsinė instaliacija nėra programėlė, kaip pažinti Vilnių. Nesitikėkite ir meditacinės kelionės su muzika. Šis kūrybinis projektas provokuoja diskusijoms, kelia vidinius konfliktus, skatina susitaikymus ir kompromisus, kuriuos tenka daryti, norint prisitaikyti prie nuolatos kintančio gyvenimo ritmo. O galbūt nereikia prisitaikyti ir verta pasitikti iššūkį, neprarandant savo unikalaus balso? Arba atvirkščiai: atsipalaiduoti ir mėgautis situacija ar būsena, kuri nepasikartos. Kelionė į Vilnių – tai ir kelionė į save. Nežinia, kaip viskas vyks.

09 08 KETVIRTADIENIS — 09 11 SEKMADIENIS

20:00–22:00

MO MUZIEJAUS TERASA
Pylimo g. 17

Miestas kaip naratyvas

Justina Šikšnelytė

Ši instaliacija įkvėpta Vilniaus senamiesčio sienų – regimų ir apčiuopiamų laiko klodų. Nesustojančio laiko tėkmės proceso metu sienos arba išgyvena, išlieka, arba užleidžia vietą naujoms. Nuolatinis pokytis – miesto paradoksas.Skilusios sienos – tai grožis, kurio dažnai nepastebime. Kiekvienas skilimas yra unikalus savo forma, gyliu, sukurtas skirtingų išorinių veiksnių. Net miestas, ima atrodyti, skaldo pats save, judant gruntui, „sėdant“ pamatams, veikiant oro sąlygoms, istoriniams įvykiams ar tiesiog laikui. Kūrinys kviečia pažvelgti į Vilnių kitaip ir priimti jį tokį, koks jis yra. Tobulai netobulą ir nuolatos kintantį. Skylimai – lyg randai, „užsidirbti“ laiko ir ilgo egzistavimo dėka, dabar tampa paveikslais, meno kūriniais ir pasakoja savo istorijas ant MO muziejaus sienos.

09 07 | TREČIADIENIS

10:00

3G AUTOBUSAS
Pradžia: oro uosto stotelė. Pabaiga: Fabijonikšių žiedo stotelė

Miestas kaip archetipas

Festivalio atidarymas ir instaliacijos pristatymas.

Rita Mačiliūnaitė | Aivaras Dočkus

Dalyvauja festivalio vadovai Matas Drukteinis ir Agnė Matulevičiūtė,  instaliacijos muzikos autorė – Rita Mačiliūnaitė.

BILIETO KAINA: VIEŠOJO TRANSPORTO BILIETAS

19:00

VILNIUS TECH LAUKO AMFITEATRAS
Saulėtekio al. 11 (šalia VILNIUS TECH Aplinkos inžinerijos fakulteto)

Miestas kaip patirtis

Gailė Griciūtė

Atlieka:
VDA kamerinis choras
Vadovai – Arvydas Adamonis, Asta Rauduvaitė

Kūrinį inspiravo atsitiktinai Saulėtekyje, atokioje vietoje atrastas nedidelis amfiteatras, priklausantis VILNIAUS TECH. Amfiteatro betoninė scena tankiai apaugusi žole, o scenografiją įkūnija įvairūs Lietuvoje gan įprasti medžiai: eglės, pušys, beržai ir kiti. Kairėje scenos pusėje – didžiulis apgyvendintas skruzdėlynas, o erdvė nuo žiūrovų suoliukų iki scenos tirštai padengta luzitaniniais arionais (invaziniais šliužais). Kitaip tariant, viskas toje vietoje jau yra, tarpsta ir veši. Kūrinys – tai bandymas įsiterpti į tirštą ir jautrią vietos dinamiką bei sukurti neagresyvią garsinę invaziją, kuri tarnautų kaip teatro kulisai. Tarsi nematoma teatro mašinerija choras įrėmins amfiteatro reguliarų gyvenimą, kuriame skleidžiasi daug kartų matytos, bet svetimos gyvybės formų rūšys, pažinimo bei skirtingos dermės patirtys.

09 08 | KETVIRTADIENIS

18:00

VAŠINGTONO SKVERO FONTANAS
Vašingtono a.

Ekskursija

Ekskursija per Vilniaus senamiesčio fontanus.
Veda Matas Drukteinis

BILIETO KAINA: 10 EUR

19:00

VAŠINGTONO SKVERO FONTANAS
Vašingtono a.

Miestas kaip tėkmė

Jūra Elena Šedytė

Kompozitorė Jūra Elena Šedytė
Režisierė Greta Štiormer
Kostiumų dailininkė Aistė Marija Stankevičiūtė
Šviesų dailininkas Justas Bø
Tekstas: originalus ir Henriko Radausko

Atlieka: Dainora Aleksaitė, Ieva Haja Parnarauskaitė, Jūra Elena Šedytė

RENGINYS NEMOKAMAS

Fontanas – tai aktyvus miesto objektas, susibūrimo vieta. Kažkada fontanuose tekėdavo geriamas vanduo, kurio žmonės ateidavo įsipilti, bet laikui bėgant jis pavirto spindinčiu traukos centru, savotiška poilsio ir socializacijos vieta, kuri savo šniokštimu tarsi muzika užpildo tylą tarp pašnekovų. Viena vertus, fontanas, kaip įkalinta stichija, yra makabriškas reiškinys. Choreografiškai įveiklintas vanduo sukelia paveikią estetinę patirtį – kuria alternatyvią oazę miesto tėkmėje. Kita vertus, tai patvirtina vandens sakralią reikšmę ir galią praturtinti žmogaus kasdienybę: sudievindami fontano vandenį, žmonės patiki jam savo norus, atsiduoda gaivališkai magijai. 

Taip pat ir klasikinių formų fontanas dailiai apželdintame Vašingtono skvere tapo JAV ambasados puošmena. Be ypatingos atsiradimo istorijos ir gana jaunas miesto elementas leidžia kūrėjų komandai visiškai šviežiai pažvelgti į šį architektūros  objektą, įkontekstualizuoti jį bei kurti urbanistinės miesto ekosistemos pasaką. Kūrybinė grupė atliks muzikinį performansą, paryškinantį fontaną, kaip garsinį ir  vizualiai ypatingą objektą. Pasirodymo metu bus gyvai atliekamos vokalinės miniatiūros, kuriančios kompoziciją su aplinkoje skambančiais natūraliais garsais ir modifikuotais garsovaizdžių įrašais. Unikali šio fontano vandens choreografija atsiskleis kūrinio režisūroje. Trys atlikėjos, specialiai šiam pasirodymui kurti kostiumai ir scenografija – tarsi ryšininkai tarp vandens ir žmogaus pasaulių – atvers galimybę pasinerti į naują fontano pasakojimą. 

21:00

MO MUZIEJUS
Pylimo g. 17

Miestas kaip naratyvas

Justina Šikšnelytė

Instaliacijos pristatymas ir pokalbis

Dalyvauja:
Justina Šikšnelytė

09 09 | PENKTADIENIS

20:00

MO MUZIEJAUS TERASA
Pylimo g. 17

Miestas kaip naratyvas

Instaliacijos pristatymas ir pokalbis

Justina Šikšnelytė

Plyšiai, tarpai, įtrūkimai ir kitos istorijos

Dalyvauja instaliacijos autorė ir festivalio vadovai.

RENGINYS NEMOKAMAS

21:00

NAKTINIS VILNIAUS AVILYS
Vilniaus g. 22

Miestas kaip būsena

Mantvydas Leonas Pranulis

F*** ALL THE PERFECT PEOPLE

Atlieka:
Mantvydas Leonas Pranulis (elektronika)
Kornelijus Pukinskis (saksofonas)
Marius Mockevičius (balsas)
Dominykas Snarskis (būgnai)

Renginys – Naktinio Vilniaus avilio gimtadienio šventės dalis.

RENGINYS NEMOKAMAS

Yra labai daug tobulų žmonių: jie švyti, šviečia – tiesiog blizga. Tokioje kultūroje, kurioje įvaizdis, išorinis įspūdis ir efektas lemia didžiąją dalį paties žmogaus nuomonės apie save, atsiranda netobulų žmonių. Jie kartais būna liūdni, kartais „nevaibina“ ir nesupranta, kas po velniais vyksta. Tačiau tokie žmonės kartais būna ir patys stabilausi bei artimiausi. Galiausiai, ne taip svarbu, kokie jie – jie yra tiesiog žmonės sau: gyvena savo, o ne kitų gyvenimus. Šis kūrinys yra apie juos. O tiksliau, apie visus mus, esančius už fasadų. 

Performatyvus garsinis aktas – meditacija, apeigos, ritualas ir vakarėlis – pagal paskirtas taisykles bus kuriamas vietoje ir jo dalimi gali tapti kiekvienas, atėjęs paklausyti. Kaip ir pridera, renginio epicentre bus DJ. Miesto ritmai, prasidedant rudeniui, grąžins mus atgal į architektūros ir betono džiungles. Žmonės muš būgną, pūs dūdą, daug rėks ir kurs harmoniją triukšme. Erdvėje, kurioje itin sunku būti savimi, pabandysime peržengti tą ribą ir ją paleisti. Juk galime bent pabandyti, taip?

09 10 | ŠEŠTADIENIS

14:00

LUKIŠKIŲ KALĖJIMAS 2.0
Lukiškių skg. 4

Miestas kaip atmintis

Ignas Juzokas

LAIKO DURYS

Atlieka:
Ignas Juzokas (elektronika)

Po audioperformanso vyks nemokamos eksursijos po Lukiškių kalėjimą – 14:30 val. ir 15:30 val. (vietų skaičius ribotas).

REGISTRACIJA Į EKSKURSIJAS

RENGINYS NEMOKAMAS

Durys – savaime yra quasi archetipas ar bent jau savo simboline forma, struktūros dalimis atitinka archetipo kriterijus. Nuo olos, iki bažnyčios portalo, nuo sodo vartelių, iki amžinybės slenksčio – visa tai yra durys: riba, už kurios gali būti buitis, būtis arba nebūtis. Nors šio archetipo energija modernioje visuomenėje blėsta, senų durų girgždesys yra atpažįstamas net ir nė karto jo negirdėjusio klausytojo. Be to, senų, retai naudojamų, girgždančių ar traškančių durų garsas – muzikalus, turi savitą melodiją, ritmą. Tai tam tikra priešprieša gerai suteptam, funkcionaliam visuomenės mechanizmui. Lyg istorija, atmintis, nuojauta ar tiesiog savotiškas carpe diem, nes memento mori.

Visi kompozicijoje, skirtoje elektronikai ir daugiakanalei akustinei sistemai, naudojami garsai buvo įrašyti Lukiškių kalėjime. Ši istorinė Vilniaus vieta kinta, jos istorinis krūvis senka. Tačiau pavyko įrašyti ir tas duris, kurios mena laiką, kai buvo naujos, ką tik įstatytos pačiame moderniausiame carinės imperijos kalėjime.

17:00 | 17:30 | 18:00

LITERATŲ G.
Susitinkame prie Pilies ir Literatų gatvių sankirtos (Literatų g. 1)

Miestas kaip atspindys

Dominykas Digimas

Renginį sudaro garsinis pasivaikščiojimas po Vilniaus senamiestį ir kūrinio premjera.

Atlieka:
Naujosios vokalinės muzikos kolektyvas „MELOS“ 

„Skambioji gatvė“ tai gyvoji įvietinta instaliacija skirta aštuoniems moteriškiems balsams Literatų gatvėje. Jos metu skambės specialiai jai parašyta kompozicija „Bastausi aš po žodžių gatves“. Kūrinio pavadinimas tai citata iš vieno Jono Meko eilėraščių (iš rinkinio „Dienoraščiai 1970-1982“). Šis tekstas piešia melancholišką, vienišą būvį besišlaistant gatvėmis ir būnant paskendus aplinkoje, žodžiuose, savyje. Pasivaikščiojimas senamiesčiu tai tarsi kelionė nenutrūkstamomis minčių gijomis, begalinis ratų sukimas labirinte, laukiant kol kas nors pažadins iš užsižiūrėjimo pro langą į tai kas gal net nėra taip jau svarbu. Literatų gatvė pasirinkta kaip viena iš senamiesčio gatvių kuri kiekvienam vilniečiui iššaukia prisiminimus, praeities pojūčius – visada ja einant ji savaip suskamba atspindėdama tai kas dažnai jau būna pamiršta.

Pirmojoje renginio dalyje jūsų laukia garsinis pasivaikščiojimas po Vilniaus senamiestį, kurio metu tyrinėsite akustinį miesto paveikslą, dėmesį atkreipdami galbūt į daug kartų girdėtus, tačiau nepastebėtus garsus, kuriančius šios vietos ir viso miesto garsinį identitetą. Antrojoje renginio dalyje – garsinio pasivaikščiojimo finalas – muzikaliai suskambusi Literatų g.

20:00 | 20:30 | 21:00 | 21:30 | 22:00

VU BOTANIKOS SODO VINGIO SKYRIUS
M. K. Čiurlionio g. 110

Miestas kaip tempas

Fume

Idėjos autorius ir kompozitorius Maksimilianas Opriška
Šviesų dailininkas Justas Bø

Renginį sudaro ekskursija po botanikos sodą ir kūrinio premjera.

„Temporature“ – kūrinys miestui ir jo kylančiai temperatūrai. 

Klimato judesys nėra paslaptis – mes galime jį ignoruoti, apsimesti, bet statistika nemeluoja. Šiek tiek atsitraukdamas nuo vertinimo ir triukšmo, tačiau panaudodamas Vilniaus miesto atvirus duomenis – vidutinės miesto temperatūros pjūvį laike – ir versdamas juos tempo bei dinamikos informacija, suprantama analoginiams ir skaitmeniniems sintezatoriams, Fume siekia sukurti gyvą, dinamišką ir į ateitį evoliuciuonuojantį miesto temperatūros portretą. 

Struktūrinę (ritmo ir atmosferos) kūrinio liniją diktuos Vilniaus miesto teritorijos urbanistinių ir žaliųjų zonų proporcija, kur atitinkamai urbanistinė dalis atitinka aštrią, architektūrinę ritmiką, o žaliosios zonos atspindi atmosferą – mūsų atokvėpį. Siekiant sukurti ryškų kontrastą miestui, apie kurio temporatūrą yra šis kūrinys, „Temporature“ bus pristatomas su sinchronizuotu apšvietimo dizainu: kuo tempas ir spaudimas didesnis, tuo apšvietimas mėlynesnis, o kuo tempas lėtesnis – apšvietimas sausesnis, kaitresnis, raudonesnis. Šiomis priemonėmis kuriama alegorija į jau dabar pasikeitusius mūsų metų laikus – į jau seniai ryškiais speigais atsimenamą žiemą bei šiandieninę ir tikriausiai būsimą kaitrią, dulkiną vasarą. 

„Temporature“ yra ateities miesto tempas, ateities miesto temperatūra.

Pirmoje renginio dalyje jūsų laukia išskirtinė ekskursija po botanikos sodą, atskleisianti ne tik vietos savitumą, bet ir pristatomo kūrinio kontekstus. Jos metu turėsite galimybę ir susipažinti su Fume. Ekskursijos finalas – šviesų ir garso instaliacijos perklausa.

09 11 | SEKMADIENIS

12:00 | 13:00 | 14:00

VILNIAUS TV BOKŠTAS
Sausio 13-osios g. 10

Miestas kaip vertikalė

Kristupas Bubnelis

Renginį sudaro speciali ekskursija po TV bokštą ir kūrinio premjera.

Atlieka:
Sergijus Kirsenka (tūba)
Patrikas Kišūnas (tūba)
Laimonas Masevičius (tūba)
Mikas Kurtinaitis (tūba)

Vertikalės semantika miestų panoramose yra reikšminga nuo seno. Pilių bokštai, gynybinės ar sakralinės vietos statytos taip, kad būtų matomos kone iš bet kurio žiūros taško. Šiuolaikinės urbanizacijos amžiuje miestai vis dažniau stiebiasi aukštyn, o dangoraižiai tampa kapitalizmo eros simboliais. Vilnius nuo įkūrimo pradžios garsėjo bažnyčių gausa, čia taikiai sugyveno įvairių kongregacijų atstovai, tačiau besikeičiant epochoms į miesto panoramą įsiliejo nauji architektūriniai simboliai, 8 deš. pabaigoje ženkliai pakeitę miesto panoramą. Karoliniškėse pastatytas televizijos bokštas ženklina naujųjų laikų „bažnyčią“ – televizijos suklestėjimo epochą. Paradoksalu, kad sovietmečiu religija buvo nustumta į šalį, o smarkiai ideologizuotas televizijos ekranas tarybiniam piliečiui įgijo kone ritualinę svarbą.

Greta televizijos bokšto statyti „kosminiai“ rajonai tapo moderniosios urbanistikos pavyzdžiais, o įvairių planetų ir žvaigždžių vardais pavadintos gatvės liudijo Šaltojo karo epochai būdingą kosmoso užkariavimo tematiką. Paprastai iš vidaus nematomos ir visuomenei neprieinamos televizijos bokšto erdvės vienam vakarui virs muzikiniu instrumentu, kurį papildys keturios tūbos, atliepiančios bokšto kūną – liemenį ir vazą. Įdomu, kad Renesanso epochoje net egzistavo varinių pučiamųjų žanras Turm-musik („bokšto muzika“), todėl sąsaja tarp tūbų ir bokšto – ne atsitiktinė. Na, o kalbant apie vietos sakralinį krūvį, sausio 13-osios įvykiai šioje vietoje tapo lietuvių tautos už nepriklausomybę simboliu. Televizijos bokštas – naujojo Vilniaus archetipas.

Pirmoje renginio dalyje jūsų laukia išskirtinė ekskursija po Vilniaus TV bokštą, atskleisianti ne tik vietos savitumą, bet ir pristatomo kūrinio kontekstus. Ekskursijos finalas – įprastai lankytojams neprieinamos Vilniaus TV bokšto erdvės, kuriose suskambės Kristupo Bubnelio kūrinys.

18:00

NACIONALINĖ DAILĖS GALERIJA
Konstitucijos pr. 22

Mindaugas Urbaitis

Renginį sudaro speciali ekskursija po TV bokštą ir kūrinio premjera.

Atlieka:
Lietuvos kamerinis orkestras (vad. Egidijus Mikšys)
Styginių kvartetas „CHORDOS“
Ansamblis „Fluorescence“

Dirigentas – Robertas Šervenikas

Ypatingasis renginio partneris – Lietuvos nacionalinė filharmonija.

Renginyje suskambės specialiai festivaliui „Muzika erdvėje“ Mindaugo Urbaičio parengtas simultaninis kelių skirtingų kompozitoriaus kūrybinių laikotarpių kompozicijų atlikimas skirtingose Nacionalinės dailės galerijos nuolatinės ekspozicijos salėse. Klausytojai, laisvai vaikščiodami po galerijos erdves, galės išgirsti Styginių kvartetą (1977-78), Trio (1982-82), styginių orkestro atliekamus kūrinius Lietuvių liaudies muzika (1990), Hard Talk (2010) ir sceną „Katedroje“ iš baleto „Procesas“ (2017). Simultaninio atlikimo pagrindu taps Trio, ant jo komponuosis Styginių kvartetas ir trys kūriniai styginių orkestrui. Šiuo muzikiniu vyksmu siekiama atkurti miesto sukeliamą įspūdį, kai vienu metu girdimi nors ir nutolę vienas nuo kito skirtingi dalykai.

Šią simultaninę kūrinių kompoziciją Mindaugas Urbaitis skiria Vilniaus 700 metų jubiliejui.

Dėl nenumatytų aplinkybių renginio laikas keičiamas iš 06:00 val. į 21:30 val.

21:30

VILNIAUS ARKIKATEDROS VARPINĖ
Katedros a. 2

Miestas kaip žinia

Gintaras Sodeika, Agnė Matulevičiūtė, Matas Drukteinis

Atlieka:
Six•hammers•on
Dominykas Snarskis, Rūta Šeduikytė, Džiugas Daugirda, Gintaras Sodeika, Agnė Matulevičiūtė, Matas Drukteinis

Renginys organizuojamas kartu su Bažnytinio paveldo muziejumi.

Festivalis „Muzika erdvėje“ ir Bažnytinio paveldo muziejus vilniečius ir miesto svečius kviečia išgirsti Vilniaus arkikatedros varpinės didžiųjų varpų skambesį unikalioje garsinėje patirtyje auštant.

Vilniaus katedros varpai yra liturginis maldai skirtas instrumentas. Įprastai jie skamba kviesdami į šv. Mišias, per iškilmingas procesijas, svarbius religinio gyvenimo įvykius. Šįkart, minint varpų įkėlimo dvidešimtmetį, skambės specialiai šiems varpams sukurtas kūrinys „Heksameronas“, neįprastu būdu tyrinėjantis jų garsinę prigimtį ir galimybes. Pirmą kartą kūrinys nuskambėjo šių metų pavasarį, o šį kartą siūlo unikalią galimybę – pasinerti į magišką ir paslaptingą varpų gaudesį naktį.

Kūrinio kompozitoriai Matas Drukteinis, Agnė Matulevičiūtė ir Gintaras Sodeika įkvėpimo semiasi iš teologinės „heksamerono“ sąvokos. Biblinėje tradicijoje aprašytą pasaulio kūrimo procesą, nusakantį, kaip Dievas sukūrė pasaulį per šešias dienas, jie perkelia į šešių atlikėjų neįprastu būdu – nenaudojant varpų šerdžių – atliekamą kompoziciją.

Į viršų